Torty

Powszechnie uważa się, że torty zarówno jak chodzi o wypiek jak i o nazwę wywodzą się z Włoch (wł. torta – ciasto). W Polsce pojawiły się natomiast za czasów królowej Bony Sforzy, w XVI wieku.

Trzeba jednak pamiętać, że to nie do końca wyczerpująco przedstawiona geneza – gdyż już na świątecznych stołach królowej Jadwigi stały tortae – słodkie ciasta zwijane z serem. Słodkości, takie jak ciasta, pierniki, pączki mają więc swoje korzenie w średniowieczu, choć były wtedy dobrami luksusowymi, na wyjątkowe okazje, w zamożnych kręgach.

Pojawienie się księżniczki Bony na polskim dworze przyniosło wiele rewolucji, m. in. w menu. Choć i tu warto pamiętać, że nowinki nie były mile widziane wśród polskiej szlachty, toteż nie od razu się upowszechniały.

Jak chodzi o tort weselny – jego prototypem był słodki chleb, którym Para Młoda dzieliła się z gośćmi, by zapewnić sobie dobrobyt na wspólne lata. Dziś, najczęściej przed oczepinami Para Młoda zachwyca swoich gości tortem, ozdobionym racami, o różnej wielkości, kształtach, smakach i kolorach. Para Młoda dzieli się najpierw między sobą, a następnie z pomocą kelnerów lub bez kroi porcje dla gości.

W naszej ofercie znajdą Państwo torty na przeróżne okazje. Wybór w zakresie wielkości, smaku, kształtów i kolorów należy do naszych klientów.

- torty małe - na ok. 8 porcji

- torty 1 kg - na ok. 12 porcji

- torty średnie

- na ok. 15 porcji (waga 1,30 - 1,70 kg)

- torty duże - na ok. 24 porcje (waga 2 - 2,60 kg)

- torty prostokątne 1/4 blachy – na ok. 20 porcji (waga 2,20 - 2,60 kg)

- torty prostokątne 1/2 blachy – na ok. 30 porcji (waga 4 - 4,60 kg)

 

 

torty deserowe
torty kremowe
torty smietanowe
torty serduszka
torty okolicznościowe
torty weselne
Torty 3D