Dzień ślubu i wesela to jeden z najważniejszych momentów w całym Waszym życiu. Czas przygotowań potrafi być prawdziwym tornadem obowiązków i sprzecznych emocji. Ilość zadań na liście wydaje się nie kończyć, a przecież każdy szczegół musi być dopięty na ostatni guzik.

Istotnym elementem przygotowań do ślubu, o który należy zadbać, jest wybór tortu weselnego. Tort to przecież król wszystkich słodkości serwowanych podczas przyjęcia weselnego. Wybór tego idealnego modelu to jeden z najprzyjemniejszych punktów w trakcie planowania ślubu. Każdy z nas lubi z pewnością degustację ciast i towarzyszące im słodkie desery, monoporcje, ciasteczka, muffinki i praliny. Jednak wybór słodkości nie jest wbrew pozorom prostym zadaniem. O czym warto pamiętać?

Kiedy złożyć zamówienie na tort weselny i słodki stół?

Pierwszą decyzją, jaką należy podjąć jest oczywiście wybór cukierni. Zacznijcie poszukiwania już kilka miesięcy przed ślubem. Popularne pracownie cukiernicze mogą mieć napięty grafik.

Kiedy decyzja zapadnie, dobrze jest skontaktować się z cukiernią najpóźniej w okresie od czterech do trzech miesięcy przed weselem. Umawiając się na spotkanie, zapytajcie o możliwość degustacji, dopasowania stylu i kolorystyki tortu to Waszego motywu przewodniego przyjęcia, opcję dostawy i oczywiście cenę. To wszystko mieści się w pierwszym etapie przygotowań do ślubu. W drugim etapie, czyli około dwa tygodnie przed weselem, należy umówić się na ponowne spotkanie, aby dopiąć ostatnie szczegóły takie jak liczba gości, ostateczny wygląd tortu oraz wybór ciast i podziękowań dla gości.

Zdradzimy Wam w sekrecie, że obsługujemy także słodkie stoły na weselach oraz zamówienia na torty weselne w trybie ekspresowym. Więc jeśli jesteście w sytuacji wymagającej działań na ostatnią chwilę, możecie na nas liczyć. 🙂

Jak duży tort na wesele zamówić?

Kwestia wielkości tortu często budzi wątpliwości. Przyjmuje się, że kilogram tortu wystarcza na dziesięć porcji. Na jedną osobę wypada bowiem od ok. 8 do 10 dekagramów tortu. Warto jednak do ostatecznego rozrachunku doliczyć dodatkowe 2 kg jego wagi przez wzgląd na dekoracje, ewentualne dokładki lub na wypadek źle pokrojonego kawałka, który nie będzie nadawał się do podania gościom.

Rodzaje tortów weselnych – jaki tort weselny wybrać?

Parze Młodej zależy na tym, aby tort robił wrażenie na gościach weselnych. Aspekt wizualny – forma, kolorystyka są istotne, bo pobudzają wyobraźnię i apetyt gości. Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze tortu na wesele?

Kształt tortu w dużej mierze zależy od Waszego gustu i pomysłowości. Jednak im bardziej wymyślny kształt tym cena tortu wzrasta,  ponieważ cukiernia musi przygotować specjalną formę. Tort może być okrągły, kwadratowy, ale również w niestandardowym kształcie.

Jak chodzi o formę jego ustawienia, wyróżnia się następujące rodzaje tortów:

– tort piramida – o kwadratowej podstawie, wielopiętrowy, bez stelaża,

– tort na lustrze – płaski tort przygotowany na lustrzanej powierzchni,

– tort na stelażu – konstrukcja składająca się z kilku niezależnych tortów, ustawionych na specjalnym stelażu.

Dopasujcie styl tortu do klimatu całej uroczystości. Powinien on nawiązywać do wybranego motywu przewodniego. Decydując się na dany styl, zachowajcie spójność.

Jaki smak wybrać?

Wybierając smak tortu kierujcie się nie tylko własnymi preferencjami, pomyślcie także o gustach Waszych gości weselnych. Może warto postawić na neutralne czy klasyczne smaki tortów, takie jak:

– śmietankowe

– owocowe: truskawkowe/ malinowe/ wiśniowe/ porzeczkowe,

– czekoladowe,

– czekoladowe z toffi/ pomarańczą/ gruszką/ brzoskwinią/ wiśnią,

– pistacjowe,

– orzechowe,

– orzechowo-kawowe,

– tiramisu.

Jeśli jednak zależy Wam na bardziej nietypowym smaku, a jednocześnie chcecie trafić w gusta jak największej liczby gości, warto zamówić tort na stelażu, w którym poszczególne warstwy będą miały inny smak.

Dekoracja

Każdy tort jest zwieńczony dekoracją. Popularne figurki par są wypierane przez dekoracje w kształcie kwiatów lub innych charakterystycznych dla Pary Młodej symboli. Mogą mieć charakter poważny, ale też zabawny. Dekoracje tortu najczęściej są wykonywane z:

– marcepanu,

– lukru,

– polewy czekoladowej, kremowej, karmelowej,

– galaretki,

– świeżych kwiatów,

– owoców,

– orzechów,

– posypek,

– ziaren kawy.

Bez względu na to, które motywy i dekoracje wybierzecie, powinny one przede wszystkim zachęcać Waszych gości do degustacji.

Kiedy podać tort weselny?

Wiele par młodych decyduje się na podanie tortu tradycyjnie o północy, po oczepinach. Jednak coraz częściej odchodzi się od tego zwyczaju. Głównie dlatego, że część gości może być już o tej godzinie nieobecna na sali, a ci którzy pozostali, często są już najedzeni i nie mają ochoty na słodkie smaki o tak późnej porze.

Warto więc zastanowić się nad podaniem tortu już po obiedzie i po pierwszym tańcu, razem z kawą i herbatą. Goście będą w komplecie, a sam tort z pewnością skupi na sobie ich uwagę. Należy jednak pamiętać, aby podanie tortu zostało gościom uroczyście zakomunikowane przez wodzireja, zespół muzyczny czy DJ-a.

Zamówienie tortu weselnego w skrócie.

  1. Wybierzcie cukiernię.
  2. Umówcie się na wizytę z cukiernikiem.
  3. Określcie, ile tortu potrzebujecie na podstawie liczby zaproszonych gości.
  4. Wybierzcie kształt, styl, kolor tortu.
  5. Zadbajcie o transport tortu na salę weselną.