Wierzymy, że najlepsze słodkości to te oparte o świeże, sezonowe owoce. Dlatego stawiamy na nie i czerpiemy z nich niesamowite smaki i zapachy, które w wirze codzienności przenoszą nas w sentymentalną podróż wspomnień oraz skojarzeń i pozwalają cieszyć się cennymi chwilami relaksu.

Dlaczego warto stawiać na owoce sezonowe?

Przede wszystkim, owoce sezonowe są dostępne w najlepszej jakości. Nasze owoce pochodzą od lokalnych producentów, którzy wybierają je w momencie, gdy są najsmaczniejsze i najbardziej soczyste.

Korzystając z owoców sezonowych, możemy eksperymentować z różnymi kombinacjami smakowymi. Truskawki i maliny doskonale zatapiają się w galaretkach, a soczyste brzoskwinie dodają świeżości i słodyczy torcikom i tortom. Możemy też używać sezonowych owoców do dekoracji naszych wypieków.

Owoce sezonowe są również zdrowe. Bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, pomogą wzmocnić odporność i zapewnią niezbędne składniki odżywcze.

Oto kilka inspiracji:

Trele Morele, czyli dlaczego warto spróbować naszej propozycji: Tarta z morelami

Morele mają niepowtarzalny smak, który łączy w sobie słodycz i lekką kwasowość. Ich miąższ jest soczysty, delikatny i aromatyczny, co sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą eksplozją smaku. To kombinacja słodyczy i lekkiej kwaskowatości, która zachwyca nasze podniebienia.

Morele to nie tylko pyszne, ale także zdrowe owoce. Są one bogate w witaminy A i C, które wspierają nasz układ immunologiczny, wzrok i zdrową skórę. Zawierają również błonnik, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego trawienia i uczucia sytości. Ponadto, morele są źródłem przeciwutleniaczy.

Morele są również bardzo wszechstronne w kuchni. Możemy je jeść na surowo, dodawać do sałatek, tworzyć z nich konfitury, wypieki, koktaile czy sosy lub stosować dekoracyjnie.

Są dostępne w okresie letnim. To sprawia, że kiedy nadchodzi sezon na morele, doceniamy ich wyjątkowość i czekamy na chwilę, aby cieszyć się ich smakiem. Ta ograniczona dostępność sprawia, że morele stają się jeszcze bardziej pożądane i wyjątkowe.

Dla wielu z nas, konkretne smaki są nośnikami wspomnień. Smaki i zapachy przenoszą nas do różnych zdarzeń i sytuacji – gdy chodziliśmy na targ z mamą, robiliśmy piknik w ogrodzie, przesiadywaliśmy na tarasie, pilnując bawiących się dzieci.

Czas na lody

Kiedy słońce przyjemnie ogrzewa, a temperatury sięgają szczytów, poszukujemy sposobów na ochłodzenie się. W gorące dni lody smakują najbardziej, bo mają tę niezwykłą zdolność do rozpływania się w ustach, tworząc kremową, gładką konsystencję. Podczas jedzenia lodów nasze kubki smakowe są karmione nie tylko smakiem, ale również uczuciem delikatności i przyjemności.

Lody to przysmak, który ucieszy zarówno najmłodszych jak i dorosłych. W upalne dni, wspólna wycieczka na lody to nie tylko ochłodzenie i pyszne smaki, ale też pretekst do wspólnego spędzania czasu z najbliższymi. Gałka lodów w wafelku czy deser lodowy z owocami w pucharkach? Co wybieracie?

 

Babeczka z jagodami, tarta z malinami,…

Jagody i maliny to małe owoce pełne smaku i zdrowia. Są bogate w antyoksydanty, które pomagają w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Antyoksydanty wspierają zdrowie komórek, poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego i mogą chronić przed niektórymi chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i niektóre nowotwory. Właśnie dlatego jagody i maliny są uważane za jedne z najlepszych źródeł antyoksydantów spośród wszystkich owoców. Badania sugerują, że spożywanie jagód i malin może mieć korzystny wpływ na zdrowie mózgu. Sięgając po świeże owoce, mamy szansę zwalczyć stres, poprawić pamięć i koncentrację. Jagody i maliny mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, pomagają regulować poziom cholesterolu, ciśnienie oraz redukują ryzyko chorób serca czy udaru. Jagody i maliny są również świetnym wsparciem dla układu odpornościowego, o który dbamy także latem.

Cieszmy się wakacjami i letnimi smakami! Korzystajmy z okazji do spacerów, spotkań z bliskimi i zaglądajmy do cukierni w poszukiwaniu sezonowych smaków!