Słodki stół, czyli inaczej „Candy Bar” to coraz bardziej modna forma serwowania słodkości na uroczystościach. Taka ekspozycja słodyczy jest obecna nie tylko na weselach, ale pojawia się również na imprezach takich jak: przyjęcie urodzinowe, babyshower, komunia, chrzciny, jubileusze, wieczory panieńskie. Przyczyną jego rosnącej popularności jest wygoda organizacji zarówno na etapie składania zamówienia jak i serwowania podczas wesela. Ciasto nie pojawia się na stołach, więc obsługa nie musi dodatkowo roznosić talerzy po sali. Jednocześnie zostaje zaoszczędzone miejsce na stołach i utrzymany porządek – talerze ze słodkościami nie mieszają się z daniami wytrawnymi, a goście nie muszą sięgać po nie ponad swoimi sąsiadami czy podawać sobie talerzy z rąk do rąk, by spróbować ciasta. Dzięki obecności Candy Baru, słodkości znajdują się w jednym, dogodnym dla wszystkich gości miejscu. Dodatkowo słodki stół, zaaranżowany w odpowiedni, pasujący do wystroju sali i imprezy sposób, może stać się samą w sobie atrakcją.
Jakie desery i słodycze umieścić w ofercie słodkiego stołu na weselu?
Cukiernie oferują coraz więcej pozycji w swoich katalogach, które świetnie sprawdzą się na każdej imprezie okolicznościowej. Różnorodność deserków zależy od Ciebie i Twoich preferencji smakowych. Szeroki wybór słodyczy gwarantuje wyższą satysfakcję zaproszonych przez Ciebie gości. Ważne jest, aby na stole panowała różnorodność poczęstunku, tak by każdy znalazł coś dla siebie. Gusta gości mogą diametralnie się między sobą różnić. Istotna jest również granica wiekowa. Dzieci chętniej sięgają po drobne przekąski typu muffinki, pianki w czekoladzie czy kruche ciastka. Starsi krewni natomiast z pewnością docenią, że na stole znajduje się tradycyjne ciasto takie jak: sernik, szarlotka czy ciasto z owocami. Młodzi z kolei coraz częściej wybierają musy owocowe, monoporcje czy różnorodne pucharki z pianką lub galaretką.
Na słodkim stole nie może zabraknąć miejsca na babeczki i muffinki, których dekoracja jest przyjemna dla oka i z łatwością można dopasować ją do aranżacji całego otoczenia. Nieco mniej standardowe, ale często rozchwytywane są przekąski takie jak pralinki, cake popsy, monoporcje, makaroniki, tartaletki, bezy z owocami czy nawet donuty.
Jakie ciasta i desery na przyjęcie weselne oferuje Cukiernia Hoffmann?
Jeśli rozważasz słodki stół na własnym przyjęciu, pomożemy Ci zapełnić go słodkimi ciastami, deserami i monoporcjami. Przy współpracy z naszą cukiernią Twój Candy Bar będzie nie tylko różnorodny, ale przede wszystkim będzie smacznie wyglądał i smakował.
Na naszej stronie internetowej w zakładce Słodki stół znajdziesz ofertę deserków. Są tam między innymi mini: deserki z malinami, cherry, deserki owocowe, z marakują czy tiramisu. Oprócz tego możesz wybrać także ciastko deserowe o smakach: toffee, orzechowe, truskawkowe, pistacjowe, kawowe, cytrynowe lub czekoladowe. W naszej ofercie nie brakuje również monoporcji. Sacher, słony karmel czy owoce leśne to tylko część propozycji.
Jeśli zdecydujesz się również na kawałki ciasta w zakładce Kostki oraz Ciasta i ciasteczka znajdziesz ogromny wybór różnych smaków takich jak: tiramisu, magdalenka, torcik pomarańczowy, kostka jagodowa, rafaello, adwokat, ferrero, kostka bezowa, szampanka z malinami, ale również różne rodzaje sernika, skubaniec, placek drożdżowy, kołacz, miodownik i wiele innych. Polecamy również drobne przekąski: gniazdko francuskie, rurka ze śmietaną, eklery, ptysie, pączki, ciastka kruche czy makaroniki, które świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie słodkiego stołu.
W naszej cukierni otrzymasz również szereg propozycji smakowych babeczek na kruchym spodzie. Mini tartaletki są dostępne w wariantach: z maliną, śmietaną i owocem, z brzoskwinią, z borówkami, kajmak, z orzechem czy tutti frutti. Fanów czekolady zadowolisz ofertą z naszej Galanterii czekoladowej. Delicja pistacjowa, baton firmowy, baton kajmakowy, ciastko brownie z karmelem i orzechami czy herbatniki w czekoladzie to propozycje, które świetnie uzupełnią cały wachlarz smaków na Twoim słodkim stole.
Jak przygotować się do złożenia zamówienia na słodki stół? Ile powinno być porcji deserów na osobę?
Po wytypowaniu deserów i ciast z oferty ustal, ile deserków powinno pojawić się na Twoim słodkim stole. W większości zamówień przypadają minimum trzy porcje słodkości na osobę. Jeśli więc na Twoim weselu będzie bawiło się stu gości, należy zamówić około trzystu deserków. Ważny jest jednak rodzaj uroczystości, na którą zamawiasz ofertę słodkiego stołu. Jeśli nie jest to przyjęcie weselne, a na przykład urodziny dziecka, gdzie gośćmi są głównie właśnie dzieci, liczba porcji będzie nieco mniejsza. Dobór rodzaju deserów również jest kwestią zależną od okoliczności. Istotna jest także informacja o długości trwania imprezy.
Jak udekorować słodki stół na weselu?
Przede wszystkim wystrój słodkiego stołu powinien być spójny stylistycznie z motywem całego przyjęcia. Jest więc on zależny od stylu, jaki panuje na sali. Jeśli Twoja impreza jest przygotowana w klimacie boho, na stole świetnie sprawdzą się dekoracje kwiatowe, z liści lub drewniane ozdobniki. Na wesele w stylu glamour, przygotuj błyszczące świeczki, balony czy szklane dodatki. Jeśli stawiasz na minimalizm do dekoracji wystarczą winietki i toppery z nazwami deserów czy ciast.
Ile kosztuje parę młodą słodki stół?
Nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od rodzaju wybranych deserów, liczby zamówionych porcji, regionu, w którym odbywa się przyjęcie oraz jego terminu. W cenie wliczone są jednak nie tylko same słodkości, ale również wynajem naczyń, pater, pucharków i pozostałej zastawy stołowej oraz transport bufetu do sali, w której odbywa się przyjęcie.
Słodki kącik na weselu czy innych uroczystościach to świetny sposób na podanie ciast i deserów, ale również atrakcja dla wszystkich gości niezależnie od wieku. Zachwyceni są nim nie tylko najmłodsi, ale również starsi członkowie rodziny. Pamiętaj jednak o różnorodności smaków, by wszystkie desery nie były do siebie podobne oraz zadbaj o aspekt wizualny. Przecież je się również oczami, a ładna aranżacja skutecznie zachęci Twoich gości do skosztowania zaserwowanych pyszności.